
Cumhur İttifakı milletvekillerinde karşılık görürse İntibak Yasa tasarısı Meclis’te
Emekli örgütlerinin yıllardır uğrundu mücadele yürüttükleri gerçek bir İntibak yasası -aylık bağlama oranının düşürülmesi nedeniyle kademeli olarak azalan emekli maaşlarının, yeniden makul seviyeye çıkarılması için- Kanun Teklifi Meclis gündemine taşındı.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer hazırladı ve TBMM Başkanlığına sundu.
Aylık bağlama oranı düşürüldü.
Son 20 yılda emeklinin maaşı kartopu gibi eridi.
Açlık sınırının bile altında kaldı.
Asgari ücret bile onu sollayıp geçti.
BağKur ve SSK emeklisinin sefilleri oynamasının gerçek nedenine parmak basan Kanun teklifini CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer hazırladı ve TBMM’ye sundu.
Meclis çoğunluğunda –daha doğrucası AKP ve MHP Grubunda– karşılık bulursa emeklinin yüzü gülecek.
Taban aylığı bağlama oranı Yüze 70’e çıkacak.
EMEKLİNİN ÜÇ ACİL TALEBİ
Gerçek bir İntibak Yasası, Toplu Sözleşme hakkı ve ücretsiz sağlık hakkı gibi üç acil talebi bulunan emeklinin taban aylığı bağlama oranı 5 bin günden fazla ödediği her fazla yıl için 2 puan artırılacak.
Böylece emeklinin son 20 yılda eriyen ve asgari ücretin bile çok altına düşen maaşları yeniden makul bir seviyeye ulaşacak.

MAAŞ AÇLIK SINIRININ ALTINDA
Günümüzde emeklilerin büyük çoğunluğunun açlık sınırı altında, neredeyse tamamına yakınının da yoksulluk sınırı altında maaş aldığını belirten Gürer’in sorunun nedenlerine ilişkin değerlendirmesi, “2000 yılı öncesinde emekli olan bir SSK’lının ilk 5000 günü için aylık bağlama oranı (ABO) yüzde 60, 5000 günden sonraki her 240 gün için yüzde 1 artırılırken, 9000 günü olan bir emeklinin aylık bağlama oranı yüzde 76 olarak hesaplanmakta ve 1999 yılında yapılan düzenleme neticesinde ilk 3600 gün için yüzde 35, sonraki 5400 günün her 360 günü için yüzde 2, 9000 günden sonraki her 360 gün için yüzde 1,5 oran belirlenmişti. Bu durumda 9000 günü olan emekli bir vatandaş için bu oran yüzde 65’e kadar düşürülmüş oldu. 2008 yılında yapılan düzenlemede ise aylık bağlama oranının her yıl (360 gün) için yüzde 2 olarak belirlenmesi neticesinde de 9000 günü olan emekli için yüzde 50’lere kadar gerilemiş oldu” şeklinde oldu.
EMEKLİNİN FAKİRLEŞMESİNİN NEDENİ
Asgari ücret 4 bin 253 lira olurken en düşük emekli maaşının 2 bin 500 lira olarak belirlendiğine dikkat çeken Gürer, “Emeklilerin daha da yoksullaşmasına neden olacak bu uygulama yeniden düzenlenmeli ve ilerleyen süreçte emeklilerin yoksullaşmasının önüne geçilmelidir. Ülke vatandaşının mağduriyetine yol açan düzenlemelerin ortadan kaldırılmaması sosyal devlet anlayışına ciddi zarar verecektir. Bu sebeple aylık bağlama oranlarının yüzde 70, prim ödemesi 5 bin günden fazla olanlara her 360 gün için yüzde 2 eklenerek hesaplanması ve emekli aylıklarının ilerleyen süreçte değerinin koruması adına hem ilk maaş bağlanırken hem de maaş artışları hesaplanırken büyüme oranının tamamının dikkate alınması emekli yoksulluğunun önüne geçmek adına atılacak önemli bir adım olacaktır” ifadelerini kullandı.
- Kifayetsiz muhteris yöneticinin ülkesine ve halkına verdiği zarar
- Jandarma yangına yönelik devriye atıyor
- Erdoğan’dan çiftçiye yeni kredi paketi müjdesi
- Cuma’da ders gibi hutbe: “Kamu hakkı dokunulmazdır”
- Yazarımız, Sagalassos’ta tarihi dokudaki tahribatı altı maddede gösterdi
- Hükümet krizin yükünü emekçinin sırtına yükleme kararından vazgeçmiyor
- GÜNAH HARİTAMIZ
- Antalya Valiliği Mermerli Plajı Restorasyon İhalesinde skandallar bitmek bilmiyor