Kadına Yönelik Şiddete Karşı Yürüyüş

Burdur Valiliği Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nce Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü münasebetiyle düzenlenen yürüyüş, Hürriyet ve Demokrasi Meydanı’ndan başladı ve Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan standın önünde son buldu. Burada çeşitli dileklerle gökyüzüne balonlar salındı. Bir yastığa bir ömür sığdıran çınarlarımıza plaketler verildi.

Toplumumuzda kadına şiddet gittikçe artıyor. 2008’de 80 olan kadın cinayeti, 2017 yılında 409’a tırmandı. Buna dikkat çekmek ve toplumda farkındalık yaratmak amacıyla bugün Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü münasebetiyle Burdur Valiliği Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nce, Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda başlayan Cumhuriyet Meydanı’nda son bulan bir yürüyüş ve Cumhuriyet Meydanı’nda çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Yürüyüşe Burdur Valisi Hasan Şıldak, Garnizon Komutanı Piyade Alb. Hakan Tutucu, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Bayram, AKP İl Başkanı Volkan Mengi, AKP Belediye Başkan adayı Deniz Kurt, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Bir konuşma yapan Vali Şıldak, günün anlam ve önemini anlattı.

Üzerinde günle ilgili çeşitli dileklerin bulunduğu balonlar salındı gökyüzüne.

Bir yastığa bir ömür sığdıran çınarlarımıza plaketler verildi.

VALİ ŞILDAK ŞUNLARI SÖYLEDİ:

Kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlalidir. Ne yazık ki; kadına yönelik aile içi şiddet, 21. yüzyılda da tüm dünyada ekonomik, sosyal ve coğrafi sınır tanımaksızın varlığını her geçen gün artarak sürdürmektedir. Şiddet, kadının yalnızca bedensel ve ruh sağlığını etkilemekle kalmayıp, kendine saygısını, güvenini, yaşam kalitesini ve kendi yaşamını kontrol etme yetisini de yitirmesine neden olmaktadır ve kadınların hukuki, sosyal, siyasal ve ekonomik statülerinin yükselmesini engellemektedir.

Kadına yönelik şiddetle mücadele doğrultusunda, şiddet mağduru kadınların korunması, desteklenmesi ve faillerin cezalandırılması konularında gerekli yasal düzenlemeler yapılmıştır. Ancak, kadına yönelik şiddetle mücadelede sadece yasal düzenlemelerin yapılmış olması yeterli değil, yasal düzenlemelerin yanında vatandaş olarak bireysel sorumluklarımızın olduğunu da unutmamamız gerekir.

17 Aralık 1999 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından 25 Kasım, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak belirlenmiştir.

Hükümetimiz; kadına yönelik şiddetin kabul edilemez olduğuna dair inançla çalışmalarını çok geniş bir yelpazede, tüm tarafların kapsamlı işbirliğinde kararlılıkla sürdürmektedir.

İstanbul Sözleşmesi olarak da adlandırılan “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”, hükümetimizin kadına yönelik şiddetle mücadelede uluslararası alanda attığı oldukça önemli bir adımdır. Ülkemiz; Sözleşmeyi ilk imzalayan ülkeler arasında yer alarak ve çekincesiz onaylayarak kadına yönelik şiddetle mücadele konusundaki kararlılığını ortaya koymuştur.

Bununla birlikte, İstanbul Sözleşmesi’nin iç hukuka yansıtılması amacıyla, sözleşme tedbirlerine uygun şekilde “6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” hazırlanarak 2012 yılında yürürlüğe konmuştur. Yasal altyapıyı daha da güçlendirerek, kadına yönelik şiddetle mücadeleyi bir üst seviyeye taşıyan söz konusu Kanun, getirdiği kapsamlı düzenlemelerle uluslararası alanda da emsal niteliğindedir.

Hükümetimizin kadına yönelik aile içi şiddetin kabul edilemez olduğu olgusuna dair kararlılığına ve başlattığı çok yönlü seferberliğe istinaden tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, STK’ların ve toplumun her kesiminin desteğiyle “2016-2020” yıllarını kapsayacak biçimde “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı” hazırlanmıştır. Bu doğrultuda, ilimizde de 25.10.2017 tarihinde düzenlenen çalıştay ile “2018-2021” yıllarını kapsayan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı” hazırlanmıştır.

İlimizde, 2018 yılı içerisinde birçok kamu kurumunda ve toplumun hemen her kesiminde (kahveneler, kurslar, özel halk otobüsü şoförleri vb.) “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” konusunda eğitim programları düzenlenmiştir.

Şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkileyici bir biçimde uygulanması amacıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olarak ilk kez 2012 yılında 14 pilot ilde faaliyete başlayan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM), 2018 yılında 76 ilde hizmet vermektedir. İlimizde 2015 yılı Kasım ayında hizmete başlayan ŞÖNİM; psiko-sosyal destek, hukuki destek, eğitim ve mesleki destek, sağlık desteği, ekonomik destek, müdahale ve yönlendirme ve önleyici hizmete 1 Kuruluş Müdürü ve 4 Meslek Elemanı ile devam etmektedir.

Kadın Konukevleri; fiziksel, duygusal, cinsel, ekonomik ve sözlü istismara veya şiddete uğrayan kadınların, şiddetten korunması, psiko-sosyal ve ekonomik sorunlarının çözülmesi, güçlendirilmesi ve bu dönemde kadınların varsa çocukları ile birlikte ihtiyaçlarının da karşılanmak suretiyle geçici süreyle kalabilecekleri kuruluşlardır. İlimizde 01.01.2013 tarihinde hizmete başlayan Kadın Konukevi Müdürlüğü 1 Kuruluş Müdürü ve 2 Meslek Elemanı ile hizmete devam etmektedir.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde; kadına yönelik her türlü şiddetin, yaşam hakkını tehdit eden, temel bir insan hakkı ihlali olduğuna, toplumu derinden yaralayıp zayıflattığına, aile birliğini zedeleyip, anne ve çocuk sağlığını bozan son derece önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna, kadına yönelik şiddetin katı töre, gelenek gibi hiçbir gerekçe ile asla meşrulaştırılamayacağına inanıyoruz.

 

Aşağıdaki benzer haberler de ilginizi çekebilir

Başkan Ercengiz, 24 Kasım’da emekli öğretmenleri unutmadı
Halkı kutuplaştırmada Mehter Marşlarının Rolü
Atatürk’süz ADD olur mu?
Seçimler yaklaştıkça taraflar sertleşiyor
Burdur Otogarının yılan hikâyesi
Piyonun kaderi
Gazete değil, ihanet odağı
Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.