
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ncı Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Beydağları Sahil Milli Park Müdürlüğü’nün önemli günübirlik kullanım alanlarından birisi olan Göynük Kanyonu’nda keşfedilen Ağaçlı Mağara’nın haritalama çalışmalarına başlandı. Mağaranın bilinmeyenleri günyüzüne çıkarıldı.
Haritalama çalışmaları kapsamında Genel Müdürlüğümüz Mağara Koruma Biriminden Dr. Selim Erdoğan, Hakkı S. Ergeneli, Mustafa Şahin ve Bölge Müdürlüğümüz Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Ersan Berberoğlu’ndan oluşan ekip Ağaçlı Mağara’nın bilinmeyenlerini gün yüzüne çıkardı.
DKMK Basın Bürosunun bildirimine göre, mağara Ekosistemleri sadece karanlık boşluklar değildir. Bildiğimiz ve bilmediğimiz birçok canlı türüne ev sahipliği yapan mağaralar nadir oluşumları da karanlıklarında gizler. Göynük Kanyonu’nda yeni yeni keşfedilen Ağaçlı Mağara’yı özel kılan ise adından da anlaşılacağı üzere kökü mağara içerisinde başlayıp gövdesi mağara ağzından dışarı çıkarak son bulan Boynuz Ağacı…
Yaklaşık 43 metre uzunluk ve ortalama 1,2 metre tavan yüksekliğinde olan mağaranın giriş ağzından 8 metre içeride bir keçiboynuzu tohumunun toprağa düşüp can bulmasıyla başlayan serüven, boynuz ağacı fidanının gün ışığına doğru yönelip boyuna değil yere paralel olarak büyümesiyle devam etmiş. Yaklaşık 12 metre boyunda olan boynuz ağacı mağaranın giriş ağzından çıktıktan hemen sonra da yukarı doğru yönelip büyümeye devam etmiş.
Ağaçlı Mağara bu özelliği ile Türkiye’deki diğer tüm mağaralardan ayrılıyor. Antalya’ya yolunuz düşerse azmin ve sabrın doğal örneği olan bu mağaraya uğramadan geçmeyin…