Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nde hali perişanımız

Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nde 100 çocuktan 21’i eve ekmek götürmek için çalışıyor

Türkiye nüfusunun yüzde 28’ini oluşturan 23 milyon çocuğun geçen yıl işgücüne katılım oranı yüzde 21’e yükselerek 4 milyon 800 bini aştı. Böylece çocuk işçiliği ile mücadele yılı ilan edilen 2018’de çocuk işçi sayısı 7 bin arttı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü münasebetiyle çalışırken hayatını kaybeden çocuk işçilerle ilgili hazırladığı raporu konu alan Aydınlık Gazetesi haberine göre, nüfusumuzun yüzde 28’ini oluşturan çocukların istihdama katılışının yüzde 21’e yükseldi.

Rapora göre, çalışan çocukların yüzde 41,4’ü “hane halkı gelirine katkıda bulunmak”, yüzde 28,7’si “hane halkının ekonomik faaliyetine yardımcı olmak” amacıyla çalışmak zorunda. Yarısı da çalışma mecburiyeti sebebiyle okula da gidemedi.

Öte yandan 2016 TÜİK verilerine göre, 5 çocuktan 4’ü kayıt dışı çalıştırılıyor.

Ülke çapında 6-17 yaş grubundaki çocukların haftalık ortalama fiili çalışma süresi 40 saati bulurken, 15-17 yaş grubunda 45,8 saate tırmanmaktadır.

Okula gitmeyen çocuklar içinse çalışma süresi 54,3 saat olmaktadır.

Alana ait yasal düzenlemelerin ve politikaların tümü sermaye lehinedir. Bu düzenlemeler de çıraklığın ve stajyerliğin artmasına sebep olmuştur. Sermayenin ucuz ve vasıfsız işgücü ihtiyacını karşılamak üzere politikalar izlenmiştir.

Bugün sayıları 1,5 milyona yaklaşan stajyer-kursiyer-çırak sömürüsü ve 4+4+4 eğitim sisteminin, çocukları işçileştirme üzerine kurulu politikası bunun somut bir göstergesidir.

BEŞ AYDA 26 ÇOCUK ÇALIŞIRKEN ÖLDÜ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü münasebetiyle çalışırken hayatını kaybeden çocuk işçilerle ilgili hazırladığı rapora göre, 2019 yılının ilk 5 ayında en az 26 çocuk işçi hayatını kaybetti. Yıllara göre ise 2013 yılında 59 çocuk, 2014 yılında 54 çocuk, 2015 yılında 63 çocuk, 2016 yılında 56 çocuk2017 yılında 60 çocuk ve 2018 yılında 67 çocuk hayatını kaybetti.

ÇOCUK İŞÇİLİK KONTROLÜ YETERSİZ

Kontrolün eksik ve yetersiz olduğu vurgusu yapılan raporda, çocuk işçiliğinin bu kadar yaygınlaşmasının ve ulaştığı boyutun en önemli sebeplerinden birinin de devletin denetimsizlik ve cezasızlık politikası olduğunun altı çizildi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2010’dan bu yanan geçen 9 yılda ancak 416 işyerinde çocuk işçi ihlali saptamıştır.

Türkiye’de çocuk işçilik en çok, 50 ve daha az işçi çalıştıran tarım ve orman işlerinin yapıldığı yerlerde, ev hizmetlerinde ve 3 kişinin çalıştığı işyerindedir. Oysa bu alanların tümü İş Kanunu’nu kapsamı dışındadır ve dolayısıyla kontrolün dışındadır.

Bu durum ise çocuk işçiliğinin temelini oluşturan yerlerin denetim dışı bırakılarak “çocuk emeğinin daha fazla sömürüsüne göz yumma” politikasıdır.

[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page" 
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.