Eczaneler, artık birinci basamak sağlık kuruluşu

Sağlığın piyasalaştırılması, önleyici hekimlik kapsamında önemli ve belirleyici bir fonksiyonu olan Sağlık ocaklarının tasfiyesi ve yerine Aile Hekimliği sisteminin getirilmesi ve benzeri olumsuz uygulamalarından son zamanlarda geri dönüşler yaşayan Sağlık Bakanlığı’nın sağlık alanında yeni ve önemli bir kararı sağlık kamuoyuna bomba gibi düştü. Eczaneleri, Birinci Basamak Sağlık Kuruluşları arasına aldı.

T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan sağlık hizmeti sunucularının basamaklandırılması hakkındaki 2019/10 sayılı genelgeye göre, 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun kapsamında serbest faaliyet gösteren eczaneler de Birinci Basamak Sağlık Kuruluşları olarak tanımlandı.

ECZANELER ARTIK BİRER İLAÇ TİCARETHANESİ

DEĞİL, KAMU GÖREVİ YAPAN BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞU

KıvılcımHaber’e konuşan aynı zamanda eczacı olan Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, “sağlık eğitimi alan ve bu eğitimini bir meslek olarak icra eden eczacıların da birinci basamak sağlık sunucusu olması”nın “gayet normal olduğu”nu söyledi.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 31 Mayıs 2019 tarihinde yayınladığı Sağlık Hizmeti Sunucularının Basamaklandırılması hakkındaki genelgeyle, nöbet gibi, muayene ücreti tahsili gibi, ilaç danışmanlığı gibi zaten kamu görevi yapan Eczacıların bu özelliğini tescilleyen ve yasallaştıran bir karara imza attı ve eczaneleri birinci basamak sağlık kuruluşları arasına ekledi.

ECZACIYA HASTA TAKİBİ VE

DANIŞMANLIK HİZMETİ SORUMLULUĞU DA VERİLMESİ LAZIM

Eczacılar açısından ve halk sağlığı açısından çok önemli ve iyi bir gelişme olarak değerlendirilen kararın, uygulama süreci içerisinde eczanelerin kamu niteliğini öne çıkaracağını, böylece eczanedeki ilaç danışmanlık hizmeti, kronik hastalıkların takibi, ilk yardım önlemlerinin alınması gibi hasletleri de beraberinde getireceğini, birer ilaç ticarethanesi olarak görülen eczanelere bu bakış açısının da değişeceğini vurgulayan Başkan Ercengiz, “kendi adıma bir eczacı olarak beklentim şu: Eczacılığı sadece ilaç satan değil, yurttaşa danışmanlık hizmeti veren, hastasını da takip eden, bunun karşılığında da emek bedeli alan hale dönüştürmek lazım. Yani hasta takibini belli ölçüde eczacıya sorumluluk haline dönüştürüp eczacının da danışmanlık hizmetlerini hastaya vermesi lazım. Meslek adına doğru bir kazanım. Neticede hasta doktor değiştirir, hastane değiştirir ama kolay kolay eczanesini ve eczacısını değiştirmez. Mesleğinin farkında olan ve bilinçli bir arkadaşsa zaten hasta takibini bizzat kendisi yapar. Bu bakımdan da önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page" 
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.