
Tütün üreticisinin mücadelesi sürüyor. Tütün üreticisinin talepleri doğrultusunda yetki belgesinin Meclis’te tekrar görüşüleceği vaadinin süresi yarın doluyor. Ve Tütün üreticisi yarın büyük ve kitlesel eyleme hazırlanıyor. Tütün üreticisi erteleme ya da yeni bir düzenleme değil, kesim çözüm ve yasanın tümden iptal edilmesini bekliyor.
Tütün üreticilerinin, tarihten ders çıkarmadan ve PKK unsuru hesaba katılmadan ihdas edilen ve 1 Temmuz’da yürürlüğe giren, kooperatifleşmeden tütün satışı yapıldığı takdirde 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngören düzenlemenin geri çekilmesi için verdiği mücadele devam ediyor. Önceki gün Ulusal Kanal’da Deniz Adalı ve Recep Erçin’in sunduğu, Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek’in konuk olduğu Çıkış Yolu programına bağlanan Adıyamanlı tütün üreticileri, taleplerini dile getirdiler. Üreticiler temel taleplerini, kooperatif öngören yasanın ertelenmeden iptal edilmesi ve Tarım Bakanlığı’na bağlanmak olarak sıraladı.

Ulusal Kanal’da üreticinin sorunlarını dile getiren Doğu Perinçek’i dinledi.
SÜRE YARIN DOLUYOR
Aydınlık’ın haberine göre, üreticiler, yasanın yürürlüğe girdiği 1 Temmuz günü şehre giriş çıkışları kapatmıştı. Alana gelen milletvekilleri, Vali ve kolluk kuvvetleri ise üreticilere, 1 hafta içinde bu düzenlemenin Meclis’te üreticilerin talepleri doğrultusunda tekrar görüşülmesi için söz vermişti.
Yarın üreticilere verilen 1 haftalık süre doluyor. Sürenin dolduğu cuma günü üreticiler ve çiftçilerin el birliği ile çok daha büyük eylemler için hazırlık yaptığı öğrenildi. Cuma günü düzenlenecek geniş katılımlı eylemlerle şehir ve köylere giriş-çıkıların kapatılması bekleniyor.

‘VERGİMİZİ VERELİM’
Ulusal Kanal’a konuk olan tütün üreticisi ve satıcısı Ramazan Kaya, 2002 yılında tekellerin kapatılmasının ardından kendi ürünlerini kendileri satmaya başladıklarını, ancak 2017 yılından beri yapılan çeşitli düzenleme ve yasakların üreticiyi zor duruma soktuğunu ifade etti. Kaya, bazı medya organlarında tütünün terör örgütlerine finansman kaynağı olarak kullanıldığına yönelik çıkan haberlerinin gerçeği yansıtmadığını, Adıyaman’ın tarihi boyunca hiçbir şekilde teröre geçit vermediğini ifade etti.
TERÖRE YARDIM UYDURMA
Bu iddiaların “uydurma” olduğunu vurgulayan Kaya, “Adıyaman burada, çiftçi burada, biz buradayız. Gelsinler görsünler, Adıyaman tütünle teröre silah sağlamışsa biz bunu üstümüze almaya hazırız. Bu algıyı oluşturmaya çalışanlar Adıyaman halkından özür dilemeli” diye konuştu.
TÜTÜNLE GEÇİM SAĞLAYAN İNSAN SAYISI 20 MİLYON
Tarlada bizzat ürettiği ürününün satışına 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası getirilmeye çalışıldığını, uyuşturucu değil tütünlerini sattıklarını dile getiren Kaya, “Doğrudan tütünle geçinen insan sayısı 10 milyon, dolaylı olarak geçim sağlayan kişi sayısı 20 milyon. Diyarbakır, Malatya, Bitlis, Muş… Buralara girmiyorum bile…” diyerek tütün satışına ilişkin getirilen düzenlemeye olan tepkisini dile getirdi.
Getirilmek istenen kooperatif sistemine karşı olduklarını belirten Kaya “Devlete düşman değiliz, vergimizi vermek istiyoruz. Kimse vergiden kaçmıyor. Ne kadarsa ödeyeceğiz, bireysel vergilendirme istiyoruz” dedi.
TÜTÜN, GENÇLERİMİZİN ÇEYİSİ, ESNAFIMIZIN GEÇİM KAYNAĞI, ŞAH DAMARIDIR
Üreticilerden Mehmet Poyraz, tütünün Adıyaman halkı için önemini “Adıyaman tütünü kaçak değil, milli bir üründür. Hiçbir zaman da teröre finans kaynağı olmamıştır. Bunu özellikle belirtiyorum. Tütün gençlerimizin çeyizi, esnafımızın geçim kaynağıdır, şah damarımızdır” diyerek ifade etti.

’40 BİN AİLE 4 KOOPERATİFE YEM EDİLMESİN’
Adıyaman’da tütünden geçim sağlayan 40 bin ailenin başka bir geliri olmadığını vurgulayan Poyraz “Tütünün bitmesi bu ailelerin başka şehirlere ırgat olarak gitmesi demektir. Yıllar önce bu aileler Giresun’a, Malatya’ya çalışmaya gidiyordu. Bu, tütün sayesinde sona erdi. Adıyaman’ın tekrar ırgat şehir haline gelmemesi için çözüm bulmalarını istiyoruz” dedi. Tarlalarında tütünden başka ürünün yetişmediğini belirten Poyraz, “Biz 3-4 dönüm tarlası olan insanlarız. Yetiştirdiğimiz ürün bile masrafımızı çıkarmıyor. Adıyaman’daki 40 bin aileyi 4 tane kooperatife yem etmemeliyiz.” diye konuştu.
‘KOOPERATİFİN ÖNÜNDE DURALIM’
Atanmayan tarih öğretmeni Gürcan Demir de Adıyaman’da olanları şöyle anlattı:
“Hep geçici çözümler üretildi. Son yasayla beraber çözümün de önü kesildi. Elimiz kolumuz bağlı şekilde buradayız. Ekmeğimize, aşımıza engel kondu. Bir haftadır evime gelir sağlayamıyorum. İş sahamız ve imkanlarımız zaten kısıtlı. Bari bırakın çocuklarımızın rızkını kazanalım. Adıyaman huzur ve barış kentidir. Adıyaman’a gelenler iki kere ağlar. Birincisi gelirken, önyargısından ağlar. İkincisi giderken, güzel şeyler biriktirdiğinden. Güzel şeyler biriktireceğimiz şehirde, ekmeğimize aşımıza ortak olun. Kooperatifin önünde duralım. Üretimi destekleyelim.”


- Kifayetsiz muhteris yöneticinin ülkesine ve halkına verdiği zarar
- Jandarma yangına yönelik devriye atıyor
- Erdoğan’dan çiftçiye yeni kredi paketi müjdesi
- Cuma’da ders gibi hutbe: “Kamu hakkı dokunulmazdır”
- Yazarımız, Sagalassos’ta tarihi dokudaki tahribatı altı maddede gösterdi
- Hükümet krizin yükünü emekçinin sırtına yükleme kararından vazgeçmiyor
- GÜNAH HARİTAMIZ
- Antalya Valiliği Mermerli Plajı Restorasyon İhalesinde skandallar bitmek bilmiyor