Kibyra kent içi su şebekesi, 2 bin yıl öncesi teknolojisinden haber veriyor

Anadolu’nun antikitesinde Anadolu insanı kentlerini içme ve sulama suyu şebekeleriyle ördü. Bu kapsamda Burdur/ Gölhisar’da 2 bin yıllık bir medeniyetin ayak izlerini süren Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), Fen Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, Kibyra Agorası birinci Teras Caddesi’nde, orijinali MS 23 yılını müteakiben inşa edilmiş ve MS 417 yılı sonrası tadilatıyla günümüze ulaşmış haliyle kent içi su dağıtım sistemi ortaya çıkardı. Bilim insanının Sosyal medya hesabından paylaştığı görüntülerde, kent içi su dağıtım şebekesinin muhteşemliği dikkat çekmektedir.

Roma İmparatorluk döneminde, Asya Eyalet Valisi’nin adalet ve Roma İmparatorluk Dönemi kent meclisi ve yargı merkezi, dünyanın en önemli antik kentlerinden, Burdur’un Gölhisar’da, görkemli kalıntılarıyla tarihe ışık tutan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer alan önemli kültür varlığı Likya dönemi kentlerinden Kibyralıların kentlerini su şebekesiyle örmüş oldukları ortaya çıktı.

Gladyatörleriyle tanınan, Antik Çağ Anadolu’sunun en görkemli 12-13 bin kişi kapasiteli stadyum, 3600 kişi kapasitesiyle Meclis binası ve müzik evine, kırmızı, yeşil ve beyaz mermerlerden yapılmış, yılanlardan oluşan saçları ve insanları taşa çeviren bakışlarıyla Anadolu’da başka eşi benzeri bulunmayan Medusa’ya sahip Kibyra’da Kazı Başkanı Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru’nun sosyal medya hesabından paylaştığı se şebekesi 2 bin yıl öncesinin ustalığını ve teknolojisinin mükemmelliğine işaret etmektedir.

 

 

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.