
Milli Eğitim Bakanlığı, yerleştirmeye esas tercih listeleri yayınladı. Burdur Milli Eğitim Müdürlüğü konuya açıklık getirmek ve velilerle öğrencilere yardımcı olmak amacıyla dün yazılı bir açıklama yaptı. Ancak Bakanlığın sistemi uzun süre açılmadı. Veli ve öğrenciler sisteme girmekte zorlandı. Moralle bozuldu. Tedirginlik hat safhaya ulaştı. Konuyla ilgili görüşünü sorduğumuz KAMU SEN’e bağlı Türk Eğitim Sen Burdur Şube Başkanı Orhan Akın, “kayıt döneminde sahte adres beyanları ya da taşınmalarda bariz bir artış görüleceği”ni belirtti.
Milli Eğitim Bakanlığı, liselere yerleştirmeye esas tercih listelerini yayınladı. Burdur Milli Eğitim Müdürlüğü konuyla ilgili yazılı bir aydınlatıcı açıklama yayınladı. Ortaokul idarelerinin veli ve öğrencilere yardımcı olacakları belirtildi. Dün başlayan tercihlerde büyük sorunlar yaşandığı, kargaşalık çıktığı, esas kaosun daha sonra nakil döneminde çıkacağı ileri sürüldü.
MEB’in yerleştirmeye esas tercih listelerinin dün açıklanmasından sonra veli ve öğrenciler, Bakanlığın e-sistemine girmekte uzun süre zorlandı. Merkezi sınavla öğrenci alan okullarda ve yerel yerleştirmede okul türlerinde dengesizlik olduğu belirtildi. Zorlukların ve belirsizliklerin büyük kentlerde zirveye tırmandığı ifade edildi.
VELİ VE ÖĞRENCİLERİN TEDİRGİNLİĞİ, NEYLE
KARŞILACAKLARINI BİLMEMELERİNDEN VE BELİRSİZLİKTEN KAYNAKLANIYOR
Görüşlerini KıvılcımHaber’e açıklayan ve alelacele, tartışılmadan, çok kısa bir süre içerisinde getirilen yeni liseye geçiş sisteminin, tüm hazırlıklarını TEOG’a göre yapan 8’nci sınıf öğrencilerini ve velilerini tedirgin ettiğini belirten Akın, tedirginliğin belirsizlikten, öğrencilerin ve ailelerinin neyle karşılaşacaklarını bilmemelerinden kaynaklandığını belirtti.
1 MİLYON 300 BİN 8’NCİ SINIF
ÖĞRENCİSİNİN 130 BİNİ SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK
OKULLARA YERLEŞMESİNE KARŞIN GERİ KALANI 5 TERCİH YAPACAK
“En iyi okul eve en yakın okuldur” düşüncesiyle yola çıkıldığının, önümüzdeki kayıt döneminde birçok sorunun yaşanacağının aşikâr olduğunun altını çizen Akın, “1 milyon 300 bin 8’nci sınıf öğrencisinin yüzde 10’u sınavla öğrenci alacak okullara yerleşecek iken, diğer öğrencilerin ise sadece 5 tercih hakkı olacaktır. Bu 5 okul hangi tür okullar olacak? Meslek liseleri ya da imam hatip okullarına talebin daha az olduğu düşünüldüğünde, her mahalle de yeterli sayıda akademik lise açılacak mıdır? Okullarımızın kapasitesinin, fiziki imkânlarının talebi karşılamayacağı düşünüldüğünde, yeniden 80-90 kişilik sınıflara mı dönülecektir?” şeklinde sorgulamada bulundu.
“Eğitimin sorunlarına toplumun tüm kesimleri duyarlı olmalıdır. Hükümet ve MEB yetkilileri de taleplere kulak vermeli, çözüm odaklı icraatta bulunmalıdır“ diyen Akın yetkililere aşağıdaki soruları yöneltti:
SAHTE ADRES BEYANLARINDA VE İSTENİLEN
OKULLARIN YANINDA EV KİRALAMALARIN ARTIŞ YAŞANACAKTIR
“Öte yandan milli eğitimimizin yüzde 65’e yüzde 35 oranında akademik eğitim ve mesleki eğitim dengesini oluşturma hedefini nereye koyacağız? Mahalleler arasında bile okul niteliği açısından farklar olduğu düşünüldüğünde, bu sistem sahte adres beyanlarını artırmayacak mıdır ya da aileler istedikleri okulların yakınında ev tutmayacak mıdır?”
ÖNEMİZDEKİ DÖNEMDE SINAVLAR KAÇINILMAZDIR
“Kayıt döneminde sahte adres beyanları ya da taşınmalarda bariz bir artış görüleceği”ni, “akademik lise sayısı ve kontenjanlar artmadıkça, öğretmen açığı giderilmedikçe, ezbere değil, sorgulamaya, araştırmaya yönelik eğitim sistemi tasarlanmadıkça hangi sistem gelirse gelsin eğitimde başarı yakalamanın mümkün olmadığı”nı vurgulayan Akın, “üstelik bu sistemin önümüzdeki süreçte sınavsız eğitimin önünü açacağını düşünmek mümkün değildir. Zaten getirilen yeni (!) sistem de bir kez daha göstermiştir ki; sınav kaçınılmazdır. Ölçmeye dayalı bir sistem en doğru sistemdir. Öte yandan yeni sistem özel kurs, özel ders vb ihtiyaçları ortadan kaldırmayacaktır. Unutulmamalıdır ki; yarış olduğu müddetçe aileler, öğrenciler ek tedbirlere ihtiyaç duyacaktır” dedi.
Öte yandan Aydınlık’tan Özlem Konur Usta ve Seda Akyüz’e konuşan Eğitim Uzmanı Nazik Kösegil, bazı bölgelerde Anadolu lisesi kontenjanlarında sorun olduğunu söyledi. Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım ise, öğrencilerin istediği okullara yerleşememesi durumunda asıl kargaşanın nakil döneminde yaşanacağına dikkat çekti.
Eğitim Uzmanı Nazik Kösegil, bazı bölgelerde Anadolu lisesi kontenjanlarında sıkıntı olduğunu, örneğin Bakırköy’de toplam iki Anadolu Lisesinin bulunduğunu, ikisinin kontenjanının 490 olduğunu, Bakırköy’deki öğrencinin mesleki ve teknik lise ya da imam hatip lisesine gideceğini belirterek, velilerde bir memnuniyetsizlik olduğunu, öğrencilerin, kendi bölgesinden tercih yapmak zorunda olduğunu, 3 tercih yapan iki Anadolu Lisesi ve bir mesleki ve teknik lise ya da imam hatip lisesi tercih etmek zorunda kalacağını ifade etti.
Dün başlayan tercih maratonu 13 Temmuz’da sona erecek. Yerleştirme sonuçları da 30 Temmuz tarihinde açıklanacak. İstemediği bir okula yerleşen öğrenciler ise nakil tercih başvurularının ilkini 6-10 Ağustos’ta, ikincisini 13-17 Ağustos’ta, üçüncüsünü 27-31 Ağustos’ta ve dördüncüsünü 3-6 Eylül’de yapabilecek.
NAKİL DÖNEMİ SANCILI OLACAK
Belirsizliklerle sınava giren öğrencilerin, “ya istemediğim okula yerleştirilirsem” kaygısıyla tercih yapması hakkındaki görüşlerini Aydınlık’a açıklayan Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, bu yıl beklenilenin üzerinde öğrencinin sınava girdiğini söyledi. Yıldırım, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir eleme çeşidi olarak sınavda zor soru sorduğunu söyledi. Yıldırım, “biz her zaman sürecin çok hazırlıksız ve plansız yapıldığını söyledik. Zaten sınav soruları, saatleri, tarihleri ve kılavuzların da geç açıklanması endişelerimizi destekleyen gelişmelerdi. Belirsizliklerle birlikte çocuklarımız tercih yapacak. Adrese dayalı bir sistem olduğundan çocuklar kaygılı” dedi.
Üç okuldan birinin imam hatip olduğunu söyleyen Yıldırım, “öğrenciler, imam hatip lisesini de tercihlerine yazmak zorunda kalacaklar. Bakanlık ‘kontenjan yeterli’ diyor. Ama konu açıkta kalmak değil. Bizler çocuklarımız kendi evlerine yakın ve istedikleri okulda okusun diyoruz. Bakanı, müsteşarı hepsi çocukları özel okullara yönlendirme derdinde. Yazık. Öğrenciler, istemedikleri okullara yerleştiğinde asıl kargaşa nakil döneminde yaşanacak. 300 bin civarında öğrencinin nakil başvurusunda bulunacağını öngörüyoruz” diye konuştu.