Yurt içinde 53,7 milyon seçmen, tüm yurtta dün (7 Haziran 2015 günü) 08.00-17.00 saatleri arasında 20 siyasi partiye oy verdi. Türkiye genelinde 165 bağımsız milletvekili adayı yarıştı. Burdur’da 687 sandıkta 191 bin 500 seçmen oy kullandı. 166 bin 383 geçerli oy sayıldı. Sonuç 1+1+1 olarak gerçekleşti.
SEÇİMİ ABD KAZANDI
AKP, Anadolu Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, CHP, DP, DSP, Halkın Kurtuluş Partisi, HDP, Komünist Parti, MHP, Millet Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi 85 seçim çevresinde, Hak ve Özgürlükler Partisi 75 seçim çevresinde, Merkez Parti 73 seçim çevresinde, LDP 58 seçim çevresinde, DYP ve Yurt Partisi 56 seçim çevresinde, Toplumsal Uzlaşma, Reform ve Kalkınma Partisi 55 seçim çevresinde, Hak ve Adalet Partisi 43 seçim çevresinde seçime katıldı. Seçimlerden ABD’nin Türkiye’ye dayattığı bölünme anayasasına payanda olarak hazırlanan AKP-CHP-HDP ittifakına uygun zemin çıktı. AKP aldığı yüzde 40,81 oyla tek parti iktidarından düşerken HDP yüzde 13,06 oyla Meclis’e girdi. MHP oylarını yüzde 16,34’e yükseltti, CHP ise yüzde 25,01 arasında bir oy alarak yerinde saydı
ABD’nin medya ve gladyo eylemleriyle desteğini doruk noktasına çıkardığı HDP/PKK barajı aşarak Meclis’e girdi. AKP ise seçimden birinci parti çıkmasına karşın tek başına iktidarı elde tutacak çoğunluğu elde edemedi. Anadolu Ajansı’nın gazetemiz yayına hazırlandığında geçtiği verilere göre seçimlerde AKP yüzde 40,81, CHP yüzde 25,01, MHP yüzde 16,34, HDP ise yüzde 13,06 oy aldı. Bu sonuçla birlikte ABD’nin tüm çabasına karşın AKP’nin tek başına iktidarında bir aşama kaydedemediği bölünme anayasasına uygun Meclis zeminini yaratma konusunda kritik adım atılmış oldu.
Türkiye üzerine plan yapanlar PKK’yı Meclis’e sokmayı başardı. PKK/HDP ABD, AB, İsrail, Tayyip Erdoğan, Davutoğlu, Kılıçdaroğlu, Aydın Doğan eliyle barajı aştı. Yeni hedef Türkiye’yi bölünmeye götürecek anayasa değişikliğini yapacak koalisyonu kurmak.
Dün yapılan seçimlerde AKP tek başına iktidar olma olanağını kaybederken, ana muhalefet partisi CHP de oy kaybetti. ABD, Ayn El Arab’da (Kobani) savaş uçaklarıyla desteklediği PKK/HDP’yi Türkiye’de de destekledi. ABD’li diplomatlar, CIA ajanları, Mossad PKK/HDP’nin barajı aşması için her yolu denedi. HDP’nin barajı aşması için başta Erdoğan, Davutoğlu, Kılıçdaroğlu, Aydın Doğan olmak üzere bütün ekip destek verdi.
ÖRTÜLÜ OPERASYON
ABD’de yapılan planlar çerçevesinde düğmeye basıldı. PKK/HDP’nin parti olarak seçimlere katılması sağlandı. Arkasından da Selahattin Demirtaş üzerinden PKK/HDP’nin yasallaştırılması ve parti olarak Meclis’e sokulması sağlandı. Bunun için Aydın Doğan medyasına görev verildi. İliştirilmiş, bordrolu, liberal takım verilen görev çerçevesinde terör örgütünü yasallaştırmaya çalıştı.
ANAYASA KOALİSYONU
Planın birinci aşaması tamamlandı. Şimdi sıra ikinci aşamada. Açılımı devam ettirecek, bölünme sürecine yasal zemin hazırlayacak yeni anayasa için “büyük koalisyon” için kapalı kapılar arkasında görüşmelere başlanmış durumda. AKP-CHP koalisyonu gündemde. PKK/HDP bu koalisyonun resmi olmasa da fiili ortağı yapılacak.
KEMAL DERVİŞ İSMİ BU GÜNLER İÇİN GÜNDEME GELDİ
Seçim öncesinde Kılıçdaroğlu birdenbire Kemal Derviş ismini gündeme getirmişti. Derviş’in birdenbire gündeme gelmesi planın işaretini vermişti. ABD bu koalisyonda ekonomiyi yine Derviş’e emanet etmeyi planlıyor. Derviş yeni görevi için Türkiye’ye yerleşmiş durumda.
TEK BAŞINA İKTİDAR YOK
Seçim sonuçlarına göre AKP tek başına iktidar olması için gerekli 276 milletvekili sayısına ulaşamadı. Gazetemiz yayına hazırlandığı andaki sonuçlara göre AKP 258 vekil çıkarabildi. Bu sonuçla birlikte AKP’nin tekrar iktidara gelebilmesi için CHP, MHP ya da HDP ile koalisyona gitmesi zorunlu hale geldi.
AKP Türkiye’nin hiçbir ilinde bir önceki seçimde aldığı oyun üzerine çıkamadı. Ayrıca İstanbul, Ankara ve İzmir’de AKP ciddi oy kayıpları yaşadı. AKP 2011 Genel Seçimlerinde 49,84 oy almış ve toplam 327 vekil çıkarmıştı. Bu seçimlerde aldığı oy sayısı ise bu rakamın çok altında kaldı.
BÖLÜCÜ TERÖR MECLİS’TE
Seçimlerde sonucu beklenen en kritik gelişme HDP’nin yüzde 10’luk barajı aşıp aşamayacağıydı. Gazetemiz yayına girdiği saatte HDP’nin oy oranı yüzde 13,06 olarak açıklandı. HDP’nin bu sonuçla Meclis’te 79 illetvekili ile yer alması kesinleşti. HDP, ABD’nin Türkiye hesapları açısından kritik önemde. Özellikle bölünme anayasasının Meclis’ten geçirilmesi ve özerklik adı altından fiili bölünme sürecinin hazırlanması açısından ABD HDP’nin barajı aşması için elinden geleni yaptı. Önce Adana ve Mersin’de, seçime iki gün kala da Diyarbakır’da patlatılan bombalar sonrası HDP’ye ciddi bir “mağduriyet” havası yaratıldı. Ayrıca geniş medya olanakları da PKK’nın yan örgütü durumunda olan HDP’ye seferber edildi. Tüm bu desteğin sürmesiyle HDP özellikle büyükşehirlerden aldığı oylarla yüzde 10 barajını geçti.
HDP’nin yükselişinde CHP’den akan oyların büyük etkisi oldu. İstanbul ve İzmir’de HDP daha önce bağımsız adaylarla girdiği seçimlerin çok üzerinde oy aldı. Bu durumda seçim süreci boyunca CHP’li bazı adayların ve yöneticilerin kendi partisinin propagandasını yapmak yerine HDP’nin barajı geçmesine odaklanması etkili oldu.
CHP’DE YERİNDE SAYDI
Seçime ABD’li tanıtım şirketinin “ekonomi” eksenli kampanyası ve geniş bir vaad demetiyle giren Kılıçdaroğlu’nun CHP’si istediğini alamadı. CHP İzmir’de çok küçük bir oy artışı sağladı ancak İstanbul ve Ankara’da CHP ciddi oy kaybına uğradı. Bu sonuçlar CHP’nin ABD mahreçli seçim kampanyasının yurttaşta karşılık bulamadığını ortaya koydu. Aksine CHP yürüttüğü bu kampanyayla HDP’ye barajı geçmesi konusunda kriitk önemi olan bir iki puanlık oy desteğini sağlamış görünüyor. CHP’nin oylarındaki erimenin bir kısmının da MHP’ye oy olarak yazıldığı da ortaya çıkan sonuçlar arasında.
CHP’nin aldığı sonuca göre 132 milletvekili çıkarması bekleniyor. Bu durum CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun seçimlerde oy arttırma iddiasının da gerçekleşmediğini gösteriyor. Kılıçdaroğlu seçim kampanyası sırasında yaptığı açıklamalarda yüzde 26’nın altında oy alması durumunda Genel Başkanlığı bırakacağını açıklamıştı.
MHP OYLARINI ARTTIRDI
Seçimlerden en iyi sonucu alan parti ise MHP oldu. MHP geçen seçimde aldığı yüzde 13’lük oyu yüzde 16,34’e çıkardı. Bu sonuçla MHP’nin Meclis’e 81 milletvekili sokması mümkün. Bu sonuç, MHP’nin seçim sürecince, AKP’nin PKK ile yürüttüğü açılıma karşıt söylemlerinin seçmende ciddi bir karşılık bulduğunu ortaya kondu.
MHP’nin Türkiye genelinde oylarının yükselmesinde İstanbul, Ankara ve İzmir’deki oy artışlarının ciddi etkisi oldu. Özellikle Ankara’da MHP’nin oyları yüzde 3-4’e varan oranda arttı.
KRİTİK İLLERDE DURUM:
Adana: Adana’da AKP yüzde 7’ye varan oranlarda oy kaybetti. CHP’nin oy kaybına uğradığı ilde MHP yüzde 3’e varan oy artışları yakaladı. Bombalı provakasyonun yaşandığı ilde HDP yüzde 14 oy aldı. Adana’da AKP’nin kaybettiği bir milletvekilliği HDP’ye gitti.
Ağrı: En büyük kaybı AKP yaşadı. HDP AKP’nin mevcut 3 milletvekilini almakla kalmadı, ayrıca Ağrı’ya yeni eklenen 1 vekilliği daha aldı.
Antalya: AKP ve CHP oy kaybetti. AKP’nin oy kaybı yüzde 4’e ulaştı. MHP ise oylarını korudu. Antalya’da AKP’nin kaybettiği bir milletvekilliği HDP’ye gitti.
Aydın: CHP’nin oy artışı yaşadığı ender illerden biri oldu. AKP ise 5 puana varan kayıplar yaşadı. MHP’nin oyları ise çok değişmedi. Bu ilde AKP kaybettiği 1 vekili CHP’ye kaptırdı.
Bursa: AKP ciddi bir kayıp yaşadı ve 10 puana varan bir kayıp yaşadı. MHP küçük bir oy artışı yaşarken CHP yerinde saydı. AKP kaybettiği iki vekilliği MHP ve HDP’ye kaptırdı.
Denizli: CHP’nin oy artışı sağladığı ender illerden biri de Denizli oldu. AKP 7 puana vvaran bir oy kaybı yaşadı. AKP’nin yitirdiği bir milletvekilini CHP kazandı.
Diyarbakır: AKP bir önceki seçimde 6 vekil çıkardığı ilde 5 vekilini yitirdi. HDP bu ilden 10 vekil çıkarmış oldu.
Erzurum: AKP önceki seçimlerde de yaşadığı istikrarlı düşüşü devam ettirdi. Kaybettiği bir milletvekilini HDP’ye kaptırdı.
Eskişehir: AKP 3 vekille en çok milletvekili çıkaran parti ünvanını CHP’ye kaptırdı. AKP’nin kaybettiği vekillik CHP’ye geçti.
Gaziantep: AKP 14 puana varan bir düşüş kaydetti. Buna karşılık MHP oy oranını yüzde 9’dan 18’e yükseltti. AKP’nin kaybettiği 3 milletvekilini MHP ve HDP paylaştı.
Kayseri: MHP oylarını yükseltirken AKP oyları 10 puanı aşkın düştü. AKP’nin 7 olan vekil sayısı 5’e düşerken 2 vekillik MHP’ye geçti.
Kocaeli: AKP bu ilde de oy kaybı yaşadı. HDP ilk kez burada vekil çıkarırken MHP vekil sayısını 2’ye çıkardı.
Manisa: MHP, AKP’nin kaybettiği tüm oyları alarak oyunu yüzde 24’e çıkardı.
Mersin: AKP de CHP de oy kaybetti. HDP il binasına yapılan bombalı saldırı ile HDP’nin propagandaya hız kazandırdığı ilde HDP 2 vekillik kazandı. MHP de vekil sayısını 1 arttırdı.
Samsun: AKP kaybetti, MHP kazandı. Böylece AKP’nin kaybettiği bir vekili MHP kazanmış oldu.
Şanlıurfa: AKP büyük oy kaybına uğradı. Oy oranı bir önceki yüzde 63’lük orandan 46’ya düştü. AKP’deki kayıplarla birlikte HDP 5 vekil çıkardı.
Tunceli: CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun “Dersimli Kemal” başlığıyla kampanya yürüttüğü ilde CHP hezimete uğradı. CHP’nin kaybettiği 2 vekillik HDP’ye gitti.
Van: AKP’nin oyları neredeyse yarı yarıya düştü. AKP’nin vekil sayısı 4’ten bire düştü.
Zonguldak: MHP oylarını arttırırken AKP ciddi oy kaybına uğradı. AKP kaybettiği 1 vekilliği MHP’ye kaptırdı.