
Yılın başlarında 24 Haziran seçimleri arifesinde ülkeyi ayağa kaldıran ve günlerce eylemlerle protesto edilen şeker fabrikalarından üçünün (Ilgın, Burdur ve Yozgat şeker fabrikalarının) ihalelerinde skandal ortaya çıkınca satışlar iptal edildi. KıvılcımHaber’e Konuşan CHP Burdur İl Başkanı Akbulut ve Şeker İş Başkanı Onay, gelişmeden duydukları memnuniyeti ve büyük sevinci ifade ettiler.
Satışlarının iptalinin halk ve işçileri sevince boğduğu Ilgın, Burdur ve Yozgat şeker fabrikalarının ihalelerinde kasaba tüccarı üçkâğıtçılığı döndürüldüğü ortaya çıktı. Kazanan ancak yeterli parayı bulamayan firmalar ihale şartnamesindeki sorumluluklarını yerine getirmedi. Ancak bu durumda şartname gereği devreye girmesi gereken 2’nci ve 3’ncü en iyi teklifi sunan firmaların da asıl firmaların yedeği olduğu anlaşıldı. Bu skandal ortaya çıkınca satışlar iptal oldu. Halk ve işçiler bayram etti.
Erdoğan Süzer’in Sözcü gazetesindeki haberine göre, siyasi iktidarın şiddetli nakit ihtiyacı sebebiyle özelleştirme süreci şiddetli işçi muhalefetine rağmen hızla tamamlanan şeker fabrikalarının firmalara devri fiyaskoyla sonuçlandı. Ilgın, Burdur ve Yozgat şeker fabrikalarına en yüksek fiyatı veren firmalar yeterli parayı bulamayınca 3 kez erteleme istedi. Gene yeterli para bulunamayınca istenen 4’ncü erteleme kabul edilmedi. Ertelemeler esnasında da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB’nın) neden teminatı yakma yoluna gitmediği de bu esnada anlaşıldı. Bu durumda Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı gereği fabrikaların 2’nci ve 3’ncü en yüksek fiyatı veren firmalara verilmesi gerekiyordu. Ancak bu firmaların da fabrikaları almalarının imkânının olmadığı anlaşıldı. Çünkü ikinci ve üçüncü en iyi teklifleri sunan yedek firmalarla, 3 fabrikayı almak için para bulamayan asıl firmalar aynı firmalardan oluşuyor.
HER YER ÜÇKÂĞIT, HER YER DESİSE; DÜRÜSTLÜK HAKGETİRE!
Nisanda yapılan ihalede Ilgın fabrikası için en yüksek teklifi 637 milyon lirayla Alteks Tekstil firması vermişti. Bu fabrika için ikinci en yüksek teklif 636 milyon lirayla Doğuş Yiyecek’ten, üçüncü en yüksek teklif de 635 milyon lirayla Erser-Sterk ortak şirketinden gelmişti. Alteks fabrikayı alacak parayı bulamadığı için normalde ihalenin Doğuş Yiyecek’e verilmesi gerekiyor. Ancak Doğuş, tıpkı Ilgın gibi devralınamayan Yozgat Şeker Fabrikası’na 275 milyon lirayla en yüksek teklifi veren firma konumunda. Dolayısıyla Doğuş’un da Ilgın’ı alma imkânı yok. Bu durumda üçüncü en iyi teklifi veren Erser-Sterk’e verilmesi gerekiyor. Ancak bu şirketin de parası olmadığı için devralamadı. Aynı şekilde Doğuş Yiyecek’in devralamadığı Yozgat Şeker Fabrikası’nda da ikinci en iyi teklifi 274 milyon lirayla Erser Sterk ortaklığı vermişti. Bu şirket parası olmadığı için zaten en yüksek teklifi verdiği Burdur’u devralamadı. Kısacası Ilgın, Yozgat ve Burdur şeker fabrikalarına ihaleye giren Alteks Tekstil, Doğuş Yiyecek ve Erser Sterk firmaları birbirlerinin yedeği durumundalar.
KıvılcımHaber’e konuşan CHP İl Başkanı İzzet Akbulut ve Şeker İş Başkanı Mustafa Onay, iptalin Burdur’un şansı olduğunu, büyük memnuniyet ve sevinç duyduklarını belirterek, Burdur halkına fabrikaya sahip olma çağrısında bulundular.
MİLLETVEKİLİ GÖKER: “TAM BİR AHLAKSIZLIK ÖRNEĞİ; AMA BURDUR İÇİN BÜYÜK ŞANS!”
Durumu görülmemiş bir ahlaksızlık örneği olarak gören CHP Milletvekili Dr. Mehmet Göker, “Burdur Şeker Fabrikası Burdur’undur diye var gücümüzle mücadele ettik. Bu kadar insanı, bunca çiftçiyi zor duruma sokacak olan bu satışın ihaleyi alan firmanın sorumluluklarını yerine getirememesinden dolayı iptali hem bizim hem de üretici açısından sevindirici bir durum” dedi.
Milletvekilinin olayı “ahlaksızlık” olarak değerlendirdiği Twitteri:
‘Seker’de yedek şirket fiyaskosuhttps://t.co/hILqEfrXb9 AHLAKSIZLIK…
— Mehmet Göker (@drmehmet_goker) December 28, 2018
Burdur Milletvekili Mehmet Göker, fabrikanın satışının iptali konusunda yaptığı yazılı basın açıklamasında şunları söyledi:
Bilindiği üzere Burdur Şeker Fabrikamız 26 Nisan 2018 tarihinde yapılan bir ihale ile Konyalı bir firma olan Erser Tarım Makinaları ile Romanya’da plastik üzerine kurulu olan Sterk Plastik ortaklığına 487 milyon liraya satılmıştır. 15 Ağustos 2018 tarihinde fabrikanın satışının gerçekleşmesi gerekirken firma ek süre istemiş ve bunun üzerine firmaya 31 Ağustos 2018 tarihine kadar ek süre verilmiştir. Yine devir işlemini yapmayan firmaya son olarak 25 Aralık 2018 tarihine kadar üçüncü bir uzatma hakkı tanınmıştır.
Söz konusu firma yükümlülüğünü yerine getiremediği için satış iptal edilmiştir. Bu durum Burdur’umuzda büyük bir sevinçle karşılanmıştır. Çünkü Burdur’da 1955 yılından beri faaliyet gösteren ve bacası tüten tek ağır sanayi Burdur Şeker Fabrikasıdır. Burdur’umuzda yaklaşık 2 bin 200 pancar üreticisi 8 bölgede 80 bin ila 120 bin dekar arasında pancar ekimi yapmaktadır. Burdur Şeker Fabrikası yılda ortalama 600 bin ton pancar işleyerek Burdur ekonomisine devasa bir katkı sağlamaktadır.
Ancak özelleştirme haberinden sonra ve mevsimsel etkilerle birlikte yıllık ortalama 600 bin ton olan şeker pancarı üretimimiz bu yıl neredeyse yüzde 30’luk kayıpla 410 bin tona düşmüştür. Bundan sonra Burdurlular olarak bize düşen, şeker pancarı üretimini 600 bin tonun daha da üzerine çıkarmak için neler yapılabileceğini düşünmek olmalıdır.
Çünkü şeker pancarı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en fazla katma değer ve istihdam yaratan ürün olarak göze çarpmaktadır. Üretilen şeker pancarı üreticilerin, yaş küspe hayvancıların, şeker de tatlandırıcı sektörünün lokomotifi konumundadır. Söz konusu bu fabrikaları “kâr etmiyor” mantığıyla yola çıkarak özelleştirmeye çalışmanın yanlış olduğunu en başından beri söyledik.
Tüm gelişmiş ülkelerde şeker pancarından şeker üretimi, diğer ürünlere göre en az dört kat fazla katma değer yarattığı için desteklenmektedir. Şeker pancarı istihdam sorununa çözüm olabilecek en önemli ürünlerden biridir.
Ekonomiye katma değer sağladığı ve istihdam yarattığı için
Hayvansal üretime ciddi oranda kaynak sağladığı için
Halkın sağlığını ön planda tuttuğu için
Can damarımız olan Burdur Şeker Fabrikası acilen modernize edilmeli ve kapasitesi büyütülerek üretimi arttırılmalıdır.
Kamuoyuna saygılarımla…