
Burdur Belediye Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Belediye Başkan Adayı Ecz. Ali Orkun Ercengiz, sanayi esnafıyla biraraya geldiği kahvaltılı toplantıda, AK Parti çevrelerinden yayılan “iktidar geldi yatırım geldi; iktidar gitti, yatırım gitti” algı operasyonunu hedef aldı. Başkan Ercengiz, çöpten, hayvan gübresinden ve güneşten elektrik enerjisi üreten, yap-işlet-devret modeliyle ve yüzde 29 kar ortaklığı ile 100 milyon lirayı aşkın yatırımı gerçekleştiren bir belediye haline geldiklerini ifade etti. Üstüne üstlük, “40 milyon borç ödedik” diye sert çıktı.
BORCU BİLİYORDUK; AMA BORCU ÖDERKEN
BİZE VERİLMESİ GEREKEN KREDİLERİN KESİLECEĞİNİ BİLMİYORDUK
Kısıtlı ve yokluk içerisindeki imkânlarla bir yandan iş yapmaya çalışırken diğer yandan geçmişte çakılan çivilerin de kendilerine kalan borcunu ödemeye çalıştıklarını, 40 milyon liralık geçmiş dönem borcunu da ödediklerini söylediklerinde, kamuoyunda “borcu bilmiyor muydunuz?” diye bir algı oluşturmaya çalışıldığını vurgulayan Başkan Ercengiz, “biz daha önce de anlattık, daha önce de söylemeye çalıştık. Yaptıklarımızı yaptık, yapamadıklarımızın sebebini de anlatmaya çalıştık. Şöyle bir şey gelişmeye başladı. Belediye’nin borcu olduğunu bilmiyor muydun? Evet, Belediye’nin borcu olduğunu biliyorduk” dedi. Ve “ama biz bu borcun tamamını öderken bize de verilmesi gereken kredilerin verilmeyeceği konusunda çok fazla bilgimiz yoktu” diye ekledi.
Başkan Ercengiz’in konuyla ilgili açıklamalarının satırbaşları şöyle:
40 MİLYON BORÇ ÖEDEDİK
Burada siyaset güden bir anlayış, yalnızca Cumhuriyet Halk Partili bir Belediye Başkanını değil, CHP’li Belediye Başkanına oy veren MHP’li arkadaşları, bugün İYİ Partili olan arkadaşları, o gün AK Partili olan arkadaşları veya siyasetin neresinde olursa olsun başka partiye oy vermiş ama bizim Ali’ye o seçimde gönül veren arkadaşları da cezalandıran bir anlayış oldu. Yıldık mı? Yılmadık. Vazgeçtik mi? Vazgeçmedik. Geçmişten gelen borcu ödedik mi? Evet, 40 milyon borç ödedik arkadaşlar.
Bugüne kadar geçmişe ait bizim kullanmadığımız 40 milyon parayı ödedik.
ÇÖPÜMÜZÜ KENDİMİZ TOPLAR HALE GELDİK;
50’Yİ AŞKIN ARAÇLA MAKİNE PARKURUMUZU ZENGİNLEŞTİRDİK
Biz göreve geldiğimizde 33 plakalı, 63 plakalı, 16 plakalı araçlarla şehrin her noktasında her teker döndüğünde km yazıp km başına bizden para alan çöp kamyonları yerine, kendi çöp kamyonlarına sahip olan bir Belediye olduk.
YAP-İŞLET-DEVRET MODELİYLE 100 MİLYONLUK ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETEN TESİS YAPTIK
Ve bugün her gün yanan, her gün kokan ve servet kaybı olarak gördüğümüz çöpü bir çöp enerji tesisine dönüştürdük. Bu tesisin bugünkü karşılığı 100 milyon liralık bir yatırım. Memlekete yatırım geldi mi? Geldi. Hem de nasıl geldi? Yap-işlet-devret modeliyle geldi. Bunun için 2 defa yurt dışına 3 defa da ülke içindeki çöplükleri incelemeye gittik. Biz bu çöplüğü nasıl lavanta bahçesine döndürürüz burada nasıl enerji üretiriz ona baktık. Bugün yaklaşık 3 Megavatlık (MW’lık) santralden 29 yıllığına yüzde 29 kar ortağı olarak verdiğimiz bu çöplük önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Burdur Belediyesi’nin enerji ihtiyacının bir yüzde 25’ini daha karşılayacaktır.
İKTİDAR OLMADAN DA YATIRIM YAPILABİLİR;
BİR YANDA OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜNDEN GEÇİŞ İÇİN ÖDENİLEN
PARA DİĞER YANDAN ÇÖPTEN ÜRETİLEN ELEKTRİK ENERJİSİNDEN SAĞLANAN GELİR
Bunu neden anlatıyorum değerli dostlarım?
Şimdi iktidar geldi yatırım geldi; iktidar gitti, yatırım gitti deniyor ya! Bakın iktidar olmadan da bu memlekete yatırım geldi. Hem de 100 milyon liralık yatırımı bu memlekete getirdik. Nereden? Çöpten enerji üreterek… Yap işlet devret modeliyle Hükümetin köprülere verdiği, otoyollara verdiği, ömrünüzde hiç görmediğiniz Osman Gazi Köprüsünden veya herhangi bir otoyoldan geçiş için ödediğiniz parayı biz çöplükten yüzde 29 kar payıyla enerjiden alıyoruz.