Isparta’da toplanan BAKA’nın “güdümlü proje”leri göz dolduruyor

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) olağan Yönetim Kurulu toplantısı Vali Şerif Yılmaz Başkanlığında Isparta’da yapıldı.

Isparta Valiliği toplantı salonunda gerçekleşen Mart ayı olağan toplantısına BAKA Dönem Başkanı Vali Yılmaz, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Isparta Valisi Şehmus Günaydın, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, BAKA Genel Sekreter V. Abdullah Madenci ve BAKA ilgili personeli katıldı.

Toplantının başında Vali Şerif Yılmaz BAKA’nın projeleri, yeni alınan kararların uygulanması hakkında bilgilendirme konuşması yaptı.

BAKA projelerinin uzak ilçelerdeki müteşebbislere ve vatandaşlara kadar ulaştırılması kapsamında ilçe Ticaret Sanayi Odalarından birer temsilcinin katılımının sağlanması kararının oylanacağını belirten Vali Yılmaz, 2018 mali destek programı başvurusunun tamamlandığını, başvurularda yenilenebilir enerji destek programı kapsamında toplam 22 adet başvuru yapıldığını ve başvurularla ilgili inceleme sürecinin sürdüğünü belirterek, küçük ölçekli alt yapı mali destek programı kapsamında da toplam 38 adet başvuru yapıldığını, sürecin bunda da aynı şekilde işleyeceğini, 2018 mali destek programında toplam 60 adet proje, toplam bütçe büyüklüğü de 85 milyon lira iken ajanstan talep edilen miktar 54 milyon lira olduğunu vurguladı.

Son dönemde ağırlık verilen önceliklerin, “güdümlü projeler olduğu”nun altını çizen Vali Yılmaz, güdümlü projelerden olan “Antalya’da Antalya Büyük Şehir Belediyesinin hazırlamış olduğu Antalya Tarımsal Sulama Amaçlı Güneş Enerji Santrali ile ilgili projesi onaylandı. İmzasını iki ay önce Antalya’da atmıştık. Şuanda proje uygulama safhasında. Yine Burdur’da Mehmet Akif Ersoy Üniversitemizin hazırlamış olduğu Süt Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi ile ilgili projeyi yine yönetim kurulumuz kabul etti. Geçen ay Burdur’da imzaladık” dedi.

Vali Yılmaz projelerle ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Süleyman Demirel Üniversitemizin hazırlamış olduğu Gül ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Ürünleri Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı Projesi ile ilgili çalışmaların kararını bugün almış olacağız ve süreç başlamış olacak.”

Vali Yılmaz, güdümlü projelerden amacın, tek bir firmaya yardım ya da hibe vermek yerine kentin öncüsü olan sektörlere topyekûn destek verilmesi olduğunu belirterek, bunun önde gelen örneğinin ise turizmin başkenti ve sebzede Türkiye’nin ihracata yönelik hem kapısı hem de merkezi Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne verilen destek olduğunu, çiftçilerin girdi maliyeti en yüksek olan sulama enerjisi desteği ile 7 bin 500 çiftçiye kolaylık sağlayacağını belirtti. Vali Yılmaz, “burada girdi maliyetlerini yüzde 80’e düşüreceğiz” dedi.

Güdümlü projelerin ikincisinin, süt sığırcılığı bakımından Türkiye’nin önde gelen merkezlerinden olan Burdur’daki Süt Teknoloji ve Araştırma Merkezi olduğunu, üçüncüsünün ise tıbbi aromatik bitkilerle marka olmuş kent Isparta ‘da tıbbi aromatik bitkilerle ilgili laboratuvar projesi olduğunu ifade etti.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.