Sosyal medyanın toplumsal ve siyasi hayata getirdiği tehlike

İletişim alanında son yılların hayatı kökten değiştiren gelişmesi hiç kuşkusuz akıllı telefon ve sosyal medya buluşudur. Özü internet gazeteciliği olan Facebook, Twitter, İnstagram gibi sosyal medya sektörü kâğıdın idam fermanını ilan etti; kâğıt ölüyor.

Ancak hayatı kolaylaştıran ve bilgiye ulaşımı iyice hızlandıran bu büyük yeniliğin güzelliği yanında insanlık hayatına çok büyük zararları ve tehdit oluşturan olumsuzluklarını da unutmamak lazım.

Öncelikle yalan rüzgârları sosyal medyayla fırtınaya dönüştü.

Göz temasından uzak bireylerin hakaret, tehdit ve küfürbazlıkları zirve yaptı.

Burada piyasa ölçütü “tık” oluyor.

Daha fazla “tıklanmak” için anlamsız, saçma başlıklar atma iyice yaygınlaştı.

Yani iş çığırından çıkmış durumda.

Yener Güneş’in bulguları ise Türkiye’nin önemli aydınlarından Merdan Yanardağ cenahında bile hiçbir araştırma yapmadan kamuoyuna yalan haber enjekte etmenin örneklerini ortaya çıkardı.

Güneş, Twitter paylaşımında,

“Sosyal medya çıktığından beri, yalanın bini bir para! Gerçeğin alıcısı yok ama yalanın çok. ‘Atatürk kuru fasulyeye bayılırdı’ vb. türden laflarla kaynakçasız bir kitap yazarsanız; saat 9’u 5 geçe 2 bin 500 liradan satabilirsiniz. Neyse, konumuz bu değil! Konumuz: Vahdettin…

“Öte yandan ‘sosyal medya’ yalanın en hızlı dolaşıma sokuldu yer. Görünürde ‘haber sitesi’, ama gerçekte neredeyse her haberi güvenilir kaynağa dayanmayan bazı haber sitelerini temel gıdasını sosyal medya yalanlarından alıyor. Bunlar dezenformasyon mecraları. Her şeyleri yalan!

“Bunların başlıcalarından biri; Merdan Yanardağ’ın ABC’si. Sitenin dün dolaşıma soktuğu; Facebook, Twitter ve Whatsapplarda kıyamet gibi paylaşılan bir video var ki. Sormayın gitsin. Bana bir “tarih” öğretmeni göndermese umursamayacaktım, ama o da gönderince yazmak zaruri oldu” diye yazdı.

***

Videoyu, önce Yanardağ’ın Tele 1’i yayınlamış (! acaba öyle mi).

BAŞLIK: Vahdettin İstanbul’u karşısında selam durduğu İngiliz Komutana teslim ederken.

Hâlbuki küçük bir araştırmayla videonun 2015 yılında yayınlandığını; 6. Mehmet (Vahdettin)’in görüştüğü kişinin iddia edildiği gibi “İngiliz Komutan” olmadığını öğrenmek mümkün. Vahdettin’in görüştüğü kişi Amerikalı General J. Harbord.

Bu da kaynak:

Kıssadan Hisse: Her gördüğünüz sakallıyı dedeniz sanmaktan; sosyal medyada gördüğünüz her yalana balıklama atlamaktan vazgeçin! Hadi rastgele.

NOT: “Osmanlı Padişahı 6. Mehmet (Vahdettin ) Sene 1920. Vahdettin’in tam karşısındaki kişi Amerikalı General J. Harbord. Generalin yanındaki zat ise padişaha tercümanlık yapan 1918-1920 yıllarında Donanma Komutanlığı yapan Arif Ahmet Paşa. Video Kaynağı: Guamont Pathe…”

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.