
Covid19 salgınından önce kanser tedavisi üzerinde çalışan Alman biyoteknoloji firması Bayontek (BioNTech), deneysel kolon kanser aşısının (BNT122) Faz2 denemelerine başladığını bildirdi.
Kanser henüz çaresi bilinmeyen öldürücü bir hastalık…
Ancak erken safhada teşhis edilirse iyileştirilebiliyor.
Yılda dünyada milyonlarca insan bu amansız hastalığın pençesinde hayatını kaybediyor.
Son yıllarda başta Küba olmak üzere bazı ülkeler kanser aşısı üzerinde çalıştı. Küba’da bazı kanser çeşitleri için aşı üretildi. Ancak ne kadar fayda sağladığı konusunda kafalar karışık ve bilimsel bir veri de yok.
Bu arada bazı bilim insanları aşının virüslere karşı etkili olacağını, kanserin nedeninin virüs olmadığını ileri sürerek kanser aşısı meselesine soğuk bakmaktadır.
DENEYSEL KOLON KANSERİ AŞISI: BNT122
Bu kapsamda yeni tip Coronavirüs Covid19 salgını öncesinde başladığı kanser aşısı çalışmaları sekteye uğrayan Alman biyoteknoloji firması Bayontek, deneysel kolon kanser aşısının (BNT122) Faz-2 denemelerine başladığını bildirdi.
Öroniyuz (Euronews’un) haberine göre, ABD, Almanya, İspanya ve Belçika’dan yaklaşık 200 hastanın çalışmaya katıldığına yer verilen açıklamada, çalışmanın amacının, tümörlerin cerrahi ameliyat ve kemoterapiden sonra yeniden ortaya çıkıp çıkmadığında BNT122’nin etkinliğine incelemek olduğu ifade edildi.
Bu hedefle kolon kanserinin 3 evresinden ikincisinde bulunup ameliyat olan ve 6 ay boyunca kemoterapi tedavisi gören hastalara yoğunlaşılacağı belirtildi.
200 hasta DNA testlerinden geçirilerek kanserin metastaz yapma olasılığı daha yüksek olan hastalar arasından seçilecek.
Bayontek şu anda Avrupa’da yeri gizli tutulan bir laboratuvarda bir hasta üzerinde aşıyı test ediyor.
Bayontek kurucu ortağı Özlem Türeci, “Birçok kanserde hastada cerrahi ameliyat sonrası alınan tümörler belirli bir zaman sonra yeniden ortaya çıkıyor ve metastaz yapıyor” diyerek, mRNA (mesajcı RNA) teknolojisine dayanan aşı adayının temel hedefinin, araştırmanın sonlanacağı 5 yıl süresince kanserin hastada tekrar nüksetmesini engellemek olduğunu belirtti.
HER HASTAYA ÖZEL AŞI
İlk hafta 6 defa olunacak aşı ikinci haftadan itibaren iki haftada bir iki defa yapılacak. Ardından da en az 12 ay boyunca 6 haftada bir uygulanacak.
Hastadaki kanser tümörünün yapısı ve evrimine göre de aşının içeriğinde ve dozunda değişikliğe gidilecek. Bir hastaya uygun aşının hazırlanması 4 ile 6 hafta alacak.
Bayontek’in açıklamasında, dünya genelinde ölümcül ikinci kanser olarak bilinen kolon kanserinin tedavisi için yeni tedavilere ihtiyacın yüksek olduğuna da dikkat çekildi.
Öte yandan, Bayontek başta deri kanseri olmak üzere diğer kanser türlerinde kullanımı için BNT122 aşısının klinik çalışmalarını da sürdürüyor.
Bayontek, cilt kanseri tedavisinde de ilerleme sağlandığı açıklanmıştı.
- Kifayetsiz muhteris yöneticinin ülkesine ve halkına verdiği zarar
- Jandarma yangına yönelik devriye atıyor
- Erdoğan’dan çiftçiye yeni kredi paketi müjdesi
- Cuma’da ders gibi hutbe: “Kamu hakkı dokunulmazdır”
- Yazarımız, Sagalassos’ta tarihi dokudaki tahribatı altı maddede gösterdi
- Hükümet krizin yükünü emekçinin sırtına yükleme kararından vazgeçmiyor
- GÜNAH HARİTAMIZ
- Antalya Valiliği Mermerli Plajı Restorasyon İhalesinde skandallar bitmek bilmiyor