Çirkin siyasete kurban giden Burdur Bozkurt’unun dirilişi

Türk tarihinin milli sembollerinden, tarih boyunca yedi ateşten geçmiş Türk milletinin körçıkmazlarda (Ergenekon’larda) çıkış yolu rehberi, , Burdur Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’nda Atatürk’ün hemen yanında bulunan, ancak ABD emperyalizminin sahte bir sağ-sol kavgasıyla ülkemizi kaosa sürüklediği 1970’lerin destabilizasyon ortamında siyasete kurban giden efsanevi Bozkurt heykeli 44 yıl sonra karanlıklardan bulup çıkarılarak layık olduğu yere konmak üzere Valilik bahçesinde konuşlandırıldı.

Cumhuriyet’in 50’inci yılı kutlama faaliyetleri çerçevesinde günün anlamının büyüklüğünü yansıtacak bir eser ortaya koymaya karar verildi.

Bu kararla mevcut Cumhuriyet Parkı ve Meydanı ortaya çıktı.

Kültür Parkı içinde Burdur anıtları…

Orhun Abideleri…

Ergenekon’dan çıkış…

Davulla zurna ile Uygur askerlerinin savaşa gitme anları…

Selçuklu devletini gösteren rölyef…

Türklerin Anadolu’ya girişini sağlayan Malazgirt Zaferini gösteren rölyef…

 İstanbul’un Fethini gösteren bir rölyef…

Türk Ordusunun İzmir’e girişini gösteren rölyef…

Mehmet Akif Ersoy büstü…

İstiklal Marşı ve Gazi Meclis’imizi gösteren rölyef…

Atatürk anıtı… (Mustafa Kemal Atatürk, bayrak taşıyan bir mücahit, elinde defneyapraklarından zafer çelengi taşıyan bir asker, bir köylü kadını ve cepheye mermi taşıyan ihtiyar bir vatandaştan oluşan mevcut meydandaki anıt)

Tarihimizin dönüm noktalarını, kırılma anlarını, körçıkmazlardan çıkış noktalarını bütünsel bir tarzda yansıtacak bir kompozisyon içerinde yer alan heykel, rölyef ve büstlerden oluşan bu anıtlar, Burdur Belediyesi’nin Cumhuriyet Meydanı’nı yeniden düzenleme çalışmaları sürecinde Atatürk anıtının kaldırılması konusunda çıkan tartışma sonucunda, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından bir başvuru değerlendirilerek 17.09.2021/350 no.lu toplantısında görüşülerek 2021/12753 sayılı kararla korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edildi.

Daha sonra bu tescil içeriğinin pratikte eksik olduğu, Bozkurt heykelinin ortada olmadığı anlaşıldı.

Yapılan araştırmalar sonucunda Atatürk anıtının bir parçası olan Bozkurt heykelinin, ABD emperyalizminin tıpkı bugünler gibi “hizadan çıktığı” iddiasıyla ülkemizi kaosa sürükleyerek yönetilemez hale getirmek, meşru hükümeti devirerek 12 Eylül faşist darbesine götürmek amacıyla sahte bir gündemle sağ-sol çatışması çıkarttığı anarşi ortamına kurban gittiği ortaya çıktı. 1977 yılında Türklük düşmanı çevrelerin attıkları molotof kokteyli nedeniyle dönemin yöneticilerince platformdan kaldırılarak depoya konduğu, aradan geçen yıllar içinde karanlıklara karıştığı öğrenildi.

Burdur Valisi Ali Arslantaş’ın peşine düştüğü Türk milletinin efsanevi milli sembolü Bozkurt heykelinin çeşitli temaslar sonucunda bir vatandaşın uhdesinde olduğu öğrenildi. Çeşitli temaslar sonucunda tescilli Burdur Kültür Varlıkları kapsamında yer alan Kurt Heykeli Müze Müdürlüğü tarafından vatandaştan alınarak ait olduğu yere, Mete Han’ın yanına konulmak üzere Valilik bahçesine konuşlandırıldı.

Vali Arslantaş, gene Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca Burdur Kültür Varlığı olarak tescil edilen Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk anıtının da geleceğine Burdur halkının karar vereceğini, bunun için çalışma yaptıklarını ifade etti.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.